6 Mart 2015 Cuma

Ermeni Katolik Kilisesi'nde Vatandaşların İbadetlerini Gerçekleştirirken Yaşadıkları Sorunlar

"Tanrı Bizi Koruyor"
(Fotoğraflı Haber)

Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi'nin, Ermeni Katolik vatandaşlar için önemi büyük. İbadetlerini gerçekleştirmek için buraya gelen vatandaşların en önemli sorunu, kilisede herhangi bir güvenlik görevlisinin olmaması.

Kutsal anlamına gelen Surp kelimesinin, vatandaşlar için anlamı derin. İstanbul'da toplamda ne yazık ki, iki tane Ermeni Katolik Kilisesi var. Bunlardan biri Avrupa Yakası Beyoğlu'ndaki, Surp Hovhan Vosgeperan Kilisesi ve bir diğeri de Anadolu Yakası Kadıköy'deki, Surp Levon Ermeni Kilisesi
Surp Levon Ermeni Katoli Kilisesi


Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi, Kadıköy'deki Ali Suavi, (Sanatçılar) Sokağı'nda. Geçtiğimiz pazar günü İstanbul'da yaşayan Ermeni Katolik vatandaşların sorunlarını sizlerle paylaşmak için gittiğim kilisede, duyduklarım beni bir kez daha üzdü. 
Ali Suavi (Sanatçılar) Sokağı

Kilise 1908'den beri Ermeni Katolik vatandaşların ibadetlerini gerçekleştirmeleri için hizmet veriyor. Surp Levon Kilisesi'nin ilk açıldığı tarihten, günümüzde gelinceye kadar İstanbul'da yaşayan Ermeni Katolik vatandaşların sayısının azalmış olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. 
Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi Pazar Ayini

Pazar günü yaptığım gözlemler sonucunda size şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, ibadetlerini gerçekleştirmek için Surp Levon'a gelen vatandaşlar arasındaki birlik ve dayanışma Türkiye'de yaşayan herkes için örnek olmalı.

  Birlik ve Beraberliğin En Güzel Örneklerinin Yaşandığı Bölüm

Kilisenin kapısından içeriye doğru adımınızı attığınız zaman, burada bir tane bile güvenlik görevlisinin olmadığı dikkatimi çekti. Kiliseye gelen vatandaşlarla sohbet edip, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorduğum zaman: "Tanrı bizi koruyor." Diyorlar. 

İbadetlerini Olması Gereken Saatte Yapamıyorlar...

Kiliseye ibadet etmek için gelen D.M'nin anlattığına göre Surp Levon'nun güvenlik dışındaki belki de en büyük sorunu, Noel'de gece saat 00:00'da başlaması gereken ayinin daha erken saatlerde başlaması. Bunun nedeni, kilisenin Anadolu Yakası'ndaki tek Ermeni Katolik Kilisesi olması ve Anadolu Yakası'nın farklı noktalarında oturan vatandaşların kiliseye ulaşımlarının zor olması.


Surp Levon Kilisesi'ndeki D.M

D.M'nin Türkiye'de yaşayan bir vatandaş olarak ibadetlerini gerçekleştirirken rahatsızlık duyduğu bir başka konuysa şöyle, D.M: "Türk basınında, dini bayramlarımız için herhangi bir kutlama mesajı yayınlanmıyor." Şeklinde rahatsızlığını dile getiriyor.

Kiliseye gelen vatandaşlar kendilerini daha güvenli bir ortamda hissedebilmek için en yakın kısa zamada, Surp Levon'a güvenliğin resmi kurumlar tarafından sağlanmasını istiyorlar. 


Haber: Begüm Kılıççı
Fotoğraflar: Begüm Kılıççı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder