20 Nisan 2015 Pazartesi

Aşkenaz Sinagogu'nda Holokost Lanetlendi!

"Allah Kabul Etsin"

(Multimedya Haber)

Karaköy Yüksek Kaldırım'daki Aşkenaz Sinagogu'nda, Naziler tarafından öldürülen altı milyon insan anıldı. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı sinagoga, sadece Aşkenaz Cemaati'ne mensup vatandaşlar ve özel giriş izinleri olan davetliler içeriye alındı.

İstanbul'da 500 kişilik bir cemaatten oluşan Aşkenaz Cemaati, iki yılda bir kendilerine ait olan 115 yıllık Aşkenaz Sinagogu'unda katledilen altı milyon insanı anıyor. Holokost adı verilen bu soykırım, Nazi Soykırımı veya Yahudi Soykırımı olarak da adlandırılıyor. 


Aşkenaz Sinagogu'unda Altı Milyon İnsanı Anmak İçin Altıncı Mum Yakılırken

15 Nisan 2015 tarihinde, sinagogda düzenlenen törende, altı milyon insanı anmak için altı adet mum yakıldı. Mum yakanlar arasında ruhani lider Hahambaşı İsak Haleva ve İsrail Başkonsolosu Shai Cohen de vardı.

Tören boyunca Aşkenazların geleneksel dili olan Yidiş dilinde, ilahiler söylendi ve katledilen Yahudilerin ruhları için Tevrat'tan dualar okundu. İbadethanede kurallar gereği erkekler giriş katında Hahambaşı İsak Haleva'nın olduğu katta, kadınlar ise ikinci kattaki balkonda ibadetlerini gerçekleştirdiler.

Aşkenaz Sinagogu'unda Anma Töreni Yapılırken

İbadethanedeki en temel sorun, yaşlı kadınların ikinci kata dar merdivenlerden çıkarken zorlanmaları. Bu soruna henüz herhangi bir çözüm bulunamamış. Yaşlı kadınlar ise bu durumdan oldukça rahatsız.

Kadınların ibadetlerini gerçekleştirdikleri balkonun her iki duvarına da aşağıda gerçekleşen ibadeti canlı olarak izleyebilmeleri için televizyon ekranları yerleştirilmiş. İbadetlerini gerçekleştirip, mum yakanlara kadınlar kendi aralarında "Allah kabul etsin" diyerek, katledilen altı milyon insan için üzüntülerini dile getirdiler.

Ruhani Lider Hahambaşı İshak Haleva Tören Sırasında Tevrat'tan Bir Bölüm Okurken

Ruhani lider Hahambaşı İshak Haleva, anma töreninde dünyada böyle katilamların bir daha yaşanmamasını dileyerek herkese huzur ve barış dileklerini iletti.

Begum Kilicci'nin Haberleri olarak, Hahambaşlık'tan özel izin alarak davet edildiğim bu törende sizler için hazırladığım özel haberimi izlemek için lütfen videoya tıklayınız: 



                                         https://www.youtube.com/watch?v=QtrYQ7IgLGI

Haber: Begüm Kılıççı

Video: Begüm Kılıççı & Soner Bulut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder