16 Nisan 2015 Perşembe

İstanbul'da Yaşayan Keldaniler'in İbadetlerini Gerçekleştirirken Yaşadıkları Sorunlar

"İnsan Kutsaldır"
(Fotoğraflı Haber)

İstanbul'da yaşayan Keldani vatandaşlar, kendilerine ait bir kiliseleri olmadığı için, St. Esprit Katedrali'nde dönüşümlü olarak ibadetlerini gerçekleştiriyorlar. Son yıllarda artan göçler nedeniyle katedral, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip değil. 

Keldani-Asuri Cemaat Ruhani Reisi ve Patrik Vekili François Yakan'nın verdiği bilgiler ışığında, İstanbul'da yaşayan Keldani vatandaşların sayısı yaklaşık 1000 kişiyken, Irak'tan, İran'dan ve Suriye'den göç eden Keldaniler'le birlikte bu sayı 42 bine ulaşmış durumda. 

Keldani-Asuri Cemaat Ruhani Reisi ve Patrik Vekili François Yakan
Beyoğlu'ndaki Keldaniler Derneği, Keldaniler'in İstanbul'daki genel merkezi ve vatandaşların ibadetlerini yerine getirmesinden sorumlu. Derneğin en önemli sorunlarından biri, İstanbul dışında Türkiye'nin 52 şehrine göç eden Keldaniler'in ibadetlerini yerine getirirken yaşadıkları sorunların ve ibadetlerin genel takibin yapmak.

Kendilerine Ait Kiliseleri Restore ettiremiyorlar...

Devletten herhangi bir yardım eli uzatılmıyor ve kendileri de bir yardım talebinde bulunmadıkları için cemaat içinde oluşturulan fonlarla tarihi kiliseleri restore ettirip, günümüzde ibadet için yeniden açılmasını sağlıyorlar ancak hepsi için yeterli imkanları yok. 
Keldani-Asuri Cemaat Ruhani Reisi ve Patrik Vekili François Yakan ile Röportajım Sırasında
François Yakan Keldani-Asuri Cemaat Ruhani Reisi ve Patrik Vekili: "Biz devletten herhangi bir yardım bilerek istemedik, isteseydik bizden karşılığında bir şey isteyeceklerdi." 

"Özgür Olmayan Bir İnsan Ölmüş Bir İnsandır"

Türkiye'den Amerika'ya göç eden Keldani vatandaşların sayısı, günümüzde 300 bin kişiye ulaşmış durumda. Yakan'a göre göçlerin en önemli sebebi özgürce yaşayabilmek ve ibadetlerini özgürce gerçekleştirebilmek de bu göçlerin temel sebepleri arasında.
Suriye'den göç eden bir Keldani ailenin küçük kızı Tarlabaşı'nda

Yakan, göçmenlerin dini aidiyetlerine bakmadan yardıma muhtaç olan tüm insanlara cemaat olarak devletten herhangi bir destek almadan yardım ettiklerini belirtiyor. Keldaniler Cemaati'ne ait KADER (Keldani-Asuri Derneği) Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. Bu kuruluşta cemaat üyelerinden toplanan bağışlarla göçmenlere yardım ediliyor, göçmenlerin ihtiyaçları karşılanmaya çalışıyor. 

Dünya genelindeki tüm insanların aslında birer göçebe olduğunu ve bir gün herkesin bu dünyada birer iz bırakarak göç edip gideceğini ifade eden Yakan, tüm insanlığa barış ve huzur diliyor.

Haber: Begüm Kılıççı
Fotoğraflar: Begüm Kılıççı& Hakan İnci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder