26 Mart 2015 Perşembe

İstanbul Süryani Katolik Patrikliği Kilisesi'nde İbadetlerini Gerçekleştirenlerin Yaşadıkları Sorunlar

"Parayla Allah'a Dua Edemem!"
(Multimedya Haber)

İstanbul Süryani Katolik Patrikliği Vekaleti Kilisesi, ibadetlerini burada gerçekleştirenler için önemli bir yere sahip. Kilisenin ve vatandaşların en önemli sorunu, 25 yıldır Türkiye ile devam eden davanın bir türlü çözülememesi. 

Siz hiç hayatınızda herhangi bir ibadethanenin, bir ülkeyle davalık olduğunu duydunuz mu? İstanbul Gümüşsuyu'ndaki Süryani Katolik Patrikliği Vekaleti Kilisesi, Türkiye ile davalık.

İstanbul'da yaklaşık iki bin vatandaşın ibadetini gerçekleştirdiği İstanbul Patrikliği Vekaleti Kilisesi, yarım asırdan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor. Süryani Katolikler, kiliseyi Fransız Cizvit Tarikatı'ndan almışlar. Kilise, 1936 yılındaki "Vakıflar Kanunu" beyannamesine uygun olarak kaydedilmediği için  yirmi beş yıldır Türkiye ile davası devam ediyor.


İstanbul Süryani Katolik Patrikliği Vekaleti Kilisesi




"Parayla Amin Denilmesine Kesinlikle Karşıyım"

Yıllardır bir türlü sonuçlanamayan dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmış  durumda. Süryani Katolik cemaatinde önemli bir yere ve ünvana sahip Patrik Vekili Korepiskopos (dini rütbe) Yusuf Sağ, bu davanın çözüme kavuşacağından umutlu.


Süryani Katolik Patrik Vekili Korepiskopos Yusuf Sağ

Vatikan'nın dünyaca ünlü yardım kuruluşu Caritas ile Dinlerarası Diyalog Başkanı ve Katolik Kilisesi Ruhani Reisler Kurulu Üyesi Yusuf Sağ, kilisenin bugünkü haline gelene kadar çok zorluklar çektiklerini söyledi ve ekledi: "Burası bir zamanlar harabeydi, eski halini görseydiniz inanamazdınız. Fakat şimdi benim için İstanbul'un en güzel kilisesi. Bugünkü haline ve güzelliğine kavuşması için maddi ve manevi olarak elimizden geleni yaptık. Neler çektiğimizi bir Allah, bir ben bir de cemaatim bilir."

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını beklediklerini söyleyen Korepiskopos Yusuf Sağ, para karşılığı kiraya verilen bir ibadethanede, parayla amin denilmesine karşı ve bu sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını diliyor.


Begum Kilicci'nin Haberleri olarak sizler için hazırladığım özel haberimi izlemek için lütfen videoya tıklayınız:



                                          https://www.youtube.com/watch?v=683POufFrxs

Haber: Begüm Kılıççı
Video: Begüm Kılıççı & Hakan İnci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder